Kosten wereldreis

Wat kost een wereldreis?

Een wereldreis is een geweldig vooruitzicht! Heerlijk luieren in een hangmat in Nieuw Zeeland of op safari in Tanzania. Deze mooie ervaringen kosten veel geld, maar hoeveel is niet altijd duidelijk. Wat zijn de kosten van een wereldreis?

Kosten wereldreis

De kosten van een wereldreis zijn afhankelijk van een aantal factoren. Hoe lang ga je op wereldreis? Welke bestemmingen ben je van plan te bezoeken? Hou je van luxe of ben je gek op kamperen? Wil je regelmatig uit eten of kook je zelf? En heb je de benodigde uitrusting al in huis?

Afhankelijk van je antwoord op deze vragen kan het bedrag dat je nodig hebt voor je reis erg verschillen. Je leest verhalen van reizigers die 6 maanden reizen voor € 8.000,- (dat vinden wij heel erg knap!) maar er zijn ook voorbeelden van reizigers die voor ditzelfde half jaar € 20.000,- nodig hadden.

Het is een verstandig idee om van te voren een overzicht te maken met de kosten die jij verwacht. Door dit overzicht weet je hoeveel geld je moet sparen. Daarbij is het ook handig om onderweg in de gaten te houden of je nog binnen je budget zit. Een makkelijke manier om een dergelijk overzicht te maken is per continent of land een budget vast te stellen. De kosten verschillen immers erg per bestemming.

Wij hebben per bestemming een inschatting gemaakt van de volgende kosten onderdelen:

  • Tickets – wat kost het om er te komen?
  • Visum – hoeveel kost het aan de grens om het land binnen te mogen?
  • Vaccinaties – welke vaccinaties heb je nodig en ben je hiervoor verzekerd?
  • Overnachten – hoeveel nachten denk je te blijven en wat kost het gemiddeld per nacht?
  • Eten & Drinken – hoeveel dagen denk je te blijven en wat kost het eten gemiddeld per dag?
  • Activiteiten – hoeveel dagen denk je te blijven en wat kosten activiteit per dag?
  • Onvoorzien – van het totaal bedrag van de bovenstaande onderdelen neem je 10% en dat tel je er nog bij op om er zeker van te zijn dat je voldoende ruimte hebt.

Vergeet in dit overzicht niet ook alle kosten mee te nemen die je voor je reis al maakt. Je kunt je hier flink in vergissen!

kosten wereldreis vooraf

De kosten voor je reis verdelen zich niet netjes per maand, week of dag. Sommige reizigers schaffen een wereldticket aan en zijn daarmee vooraf al veel geld kwijt, maar hebben meer ruimte onderweg. Anderen kiezen voor losse tickets en moeten gedurende de reis rekening houden met het aanschaffen van vliegtickets. Enkele kosten waar je voor de start van je wereldreis rekening mee moet houden zijn: verzekering, uitrusting, tickets, visa en vaccinaties.

verzekering

Een goede reisverzekering is zeer belangrijk, dit is niet het onderdeel waar je op moet besparen! Goed verzekerd zijn geeft een gerust gevoel op reis. Mocht er iets met je gebeuren dan wil je dat de kosten voor je zorg worden vergoed. Als er iets gestolen wordt is het fijn om te weten dat je het gewoon kunt vervangen en mocht je onverhoopt terug naar Nederland moeten voor een noodgeval dan is het een veilig gevoel dat je de plannen die je al hebt gemaakt met een gerust hart kunt annuleren.

Uiteraard zijn er veel soorten reisverzekering, hoe uitgebreider, hoe duurder. Je kunt je verzekeren voor ziektekosten, annulering, diefstal maar ook voor arbeidsongeschiktheid. Afhankelijk van de kosten die je wilt dekken is de premie te bepalen. Een gewone reisverzekering kost minder dan € 10,- per maand. Voeg je daar bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid aan toe dan zit je zo op de € 200,- per maand. Het is een persoonlijke keuze.

Let vooral goed op de dekking van je ziektekosten. Sommige zorgverzekeringen bieden een zeer uitgebreide module met buitenland dekking die je aan en uit kunt zetten voor alleen de maanden waarin je op reis bent. We gaan er natuurlijk vanuit dat er niets gaat gebeuren, maar als je dan net tijdens het snorkelen je teen open haalt aan een schelp, is het fijn te weten dat de hechtingen gewoon worden vergoed.

uitrusting

De kosten voor je uitrusting zijn onder andere afhankelijk van je bestemmingen en van wat je al hebt aangeschaft voor eerdere reizen. Mocht je echt gaan backpacken en wil je kamperen, dan zul je een volledige kampeer uitrusting moeten aanschaffen. Een tent, slaapzak, matje, brander, lakenzak, klamboe enzovoort. Het aanschaffen van deze uitrusting is niet goedkoop. Een goede slaapzak kost zeker € 100,- net als een backpack. Een mooi windjack kost € 200,- en voor een stevig paar wandelschoenen betaal je rond de € 250,-.

Je zou natuurlijk ook bepaalde uitrusting kunnen lenen. Misschien hebben vrienden wel een goede tent en is de slaapzak van je zusje prima. Moet je het toch allemaal zelf aanschaffen hou dan rekening met minimaal € 1.000,-.  Het voordeel is wel dat artikelen van goede kwaliteit lang meegaan en dat je op je uitrusting kunt rekenen als je zo lang op reis bent.

tickets

Tickets zijn waarschijnlijk de grootste kostenpost waar je voor je reis rekening mee moet houden. De kosten hiervan zijn volledig afhankelijk van het aantal werelddelen dat je wilt bezoeken en de landen binnen deze werelddelen. Als je besluit om 4 maanden Azië rond te reizen zullen de kosten van je tickets meevallen. Besluit je echter om meerder continenten aan te doen dan zullen de kosten snel oplopen.

We schreven eerder een artikel over de keuze tussen wereldtickets of losse tickets. De kosten hiervan kunnen ver uit elkaar liggen. Als je een route kiest die gunstig ligt voor bepaalde standaard wereldtickets kun je de wereld over voor € 1.500,- per ticket. Net als bij de verzekeringen geldt, hoe uitgebreider hoe duurder. Bij een wat minder gebruikelijke route kan het lonen om de tickets los aan te schaffen. Hoe dan ook is het verstandig om rekening te houden met € 2.500,- per persoon.

VISUM

Voor veel landen op de wereld heb je een visum nodig. Soms moet je deze ver van te voren aanvragen maar bijna altijd kun je deze aanschaffen bij de grens. Als je op wereldreis gaat zul je regelmatig een visum moeten kopen. Een visum is op zichzelf niet duur, maar als je meerdere landen bezoekt en iedere keer bijna  € 50,- moet betalen om het land in te mogen, lopen de kosten snel op. Houdt daarom tijdens je reis rekening met deze kosten. Je kunt deze gemakkelijk van te voren opzoeken zodat je niet bij de grens voor verrassingen komt te staan.

vaccinaties

Gaat je reis richting Afrika, Azië of Zuid-Amerika, dan heb je gegarandeerd vaccinaties nodig. De kosten voor vaccinaties lopen sterk uiteen. Een DTP vaccinatie kost € 27,-, voor een Hepatitis A vaccin betaal je € 58,- en malaria pillen zijn vaak meer dan € 100,-.

Welke vaccinaties je nodig hebt hoef je niet zelf uit te zoeken. Je kunt een afspraak maken bij de GGD in jouw gemeente, een adviseur vertelt je dan, aan de hand van je route, welke vaccinaties je nodig hebt. Dit consult is niet gratis, de kosten voor het consult en de vaccinaties verschillen per gemeente. Sommige zorgverzekeringen vergoeden vaccinaties deels of geheel.

 

kosten TIJDENS wereldreis

De kosten die je tijdens de wereldreis maakt zijn afhankelijk van de bestemming en je reisstijl. Bezoek je alleen Azië of wil je ook naar het duurdere Zuid-Amerika? Ben je een echte backpacker of meer een zogenaamde flashpacker? Om je toch een idee te geven hebben we de kosten globaal op een rij gezet.

Kosten op je bestemming

Omdat de kosten van een wereldreis zo uiteen kunnen lopen is het goed om een onderscheid te maken tussen goedkopere, gemiddelde en duurdere landen.

Azië (goedkopere landen)
Azië heeft een aantal goedkopere landen. In deze landen zijn de gemiddelde kosten per persoon tussen de € 20,- en € 40,- per dag. Overnachten kan al voor € 10,- en eten zou moeten lukken voor € 7,50 per dag. Dit zijn de bedragen die horen bij een echte backpackers reisstijl, dus slapen in hostels en zelf koken. Als je liever een privé kamer hebt in een hostel of lekker uit eten wilt dan betaal je al snel € 40,- per dag per persoon. Vergeet ook niet eventuele kosten voor vervoer zoals een taxi of bus en denk aan de entreekosten voor musea of kosten voor het deelnemen aan bijvoorbeeld een food tour.

Zuid-Amerika (gemiddelde landen)
In Zuid-Amerika is reizen en verblijven duurder dan in Azië maar nog niet zo duur als in het westen. In deze landen zijn de gemiddelde kosten per persoon tussen de € 40,- en € 60,- per dag. Overnachten kost gemiddeld € 25,- per nacht en eten kan voor € 15,-. Houdt er rekening mee dat vervoerskosten en de kosten voor activiteiten hier een stuk hoger liggen dan in Azië.

Australië, Nieuw-Zeeland, Afrika en Japan (dure landen)
De kosten in Oceanië, (deel van) Afrika & Japan liggen beduidend hoger dan in andere delen van de wereld. Slapen in een hostel is betaalbaar en als je zelf kookt dan kun je prima wat ‘goedkoper’ rondkomen. Toch moet je voor deze landen rekening houden met een bedrag van tussen de € 60,- en € 100,- per persoon per dag. De afstanden in Australië zijn ook niet mis dus met extra kosten voor vervoer moet je zeker rekening houden. Gelukkig zijn de interne vluchten vrij betaalbaar.

Doorlopende kosten thuis

Wat je zeker niet moet vergeten om in je budget op te nemen zijn de kosten die doorlopen in Nederland. Als je op reis bent zal het grootste gedeelte van de vaste lasten uit Nederland komen te vervallen. Toch is er een aantal kosten dat wel door zal lopen zoals de kosten voor de zorg- en reisverzekering. Als je eigenaar bent van een koophuis kun je dit wellicht voor de maanden dat je reist verhuren. De huur zou dan alle overige doorlopende kosten kunnen dekken.

 

TOTALE KOSTEN wereldreis

Zoals te lezen is in dit lange stuk zijn de kosten van een wereldreis van zoveel factoren afhankelijk dat het lastig blijft om precies te zeggen wat een reis gaat kosten. Toch willen we graag een totaal bedrag noemen. De echte backpacker die niet naar extreem dure landen reist kan een half jaar reizen voor € 10.000,- per persoon. Houd je van iets meer luxe, wil je duurdere landen bezoeken en wil je veel extra activiteiten doen? Houd dan rekening met € 20.000,- per persoon voor hetzelfde half jaar.

 

KOSTEN IN DE gaten HOUDEN

Zoals we in het begin van dit artikel al aangaven is het erg belangrijk om je kosten in de gaten te houden. Je wilt niet je reis eerder afbreken omdat je van te voren niet goed genoeg hebt nagedacht en het geld op is. Maak van te voren een budget. Dit hoeft niets ingewikkelds te zijn, gewoon een lijstje van het aantal dagen per goedkoper of duurder land. Tel hier de ticket-, uitrustings-, vaccinatie-, doorlopende kosten in Nederland en visumkosten bij op. Houd dan nog rekening met een kleine post ‘onvoorziene kosten’ en klaar ben je.

Tijdens je reis kun je de kosten gemakkelijk bijhouden in de gratis Tricount app. In deze app kun je ook bijhouden wie de kosten heeft betaald. Dit is vooral makkelijk als je met een iemand anders reist.

We realiseren ons heel goed dat dit een erg lang artikel is geworden. Maar we hopen dat de verschillende onderdelen je wat meer inzicht geven en dat je nu gemakkelijk het budget voor je eigen reis kunt bepalen!

Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen!

Facebooktwitterpinterestmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *