Lonely Planet The World - Guide voor wereldreis

Wereldreis route plannen

Het aller leukste gedeelte van een wereldreis plannen is het bepalen van alle prachtige bestemmingen die je wilt bezoeken. Als je erover denkt om een wereldreis te gaan maken heb je vast al vaak nagedacht over de landen die je wilt zien. Onze bucketlist is door de jaren heen steeds langer geworden en groeit nog steeds! Het gaat helaas niet lukken om alle plekken op de lijst tijdens deze reis te bezoeken. Zelfs als je langer op reis gaat zul je keuzes moeten maken en sommige landen wellicht later bezoeken. Het bepalen van de route van je wereldreis kan lastig zijn, daarom willen wij je graag helpen door je te vertellen hoe wij onze keuzes hebben gemaakt.

Stap 1 – lijst landen

Om de bestemmingen van je wereldreis te bepalen kun je het beste beginnen met het maken van een lijst waar alle landen op staan die je wilt bezoeken. Laat je fantasie de vrije loop, ga helemaal los! Niets is te gek in deze fase. Je kunt behalve steden en landen natuurlijk ook ervaringen op de lijst zetten, zoals bijvoorbeeld het Noorderlicht zien, je PADI halen of slapen in een hutje op een parelwit strand. Ter inspiratie hebben wij  The World Lonely Planet aangeschaft met over elk land een paar pagina’s met de highlights van dat land, erg leuk! Onze lijst ging kris kras de hele wereld over, van Nieuw Zeeland naar San Francisco en van Oeganda naar Fin del Mundo.

 

stap 2 – Google maps

Als je lijst eenmaal compleet is, is het goed om te bekijken welke bestemmingen je allemaal hebt bedacht. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door alle bestemmingen in te voeren op Google maps . Als je dit doet ontstaat er al een eerste versie van de route van je wereldreis. Je zult zien dat na het invoeren van alle landen de route hoogst waarschijnlijk alle kanten op gaat. Nu komt het lastige gedeelte, keuzes maken.

 

stap 3 – keuzes maken

Route

Het wegstrepen van bestemmingen van je bucketlist zal niet makkelijk zijn, maar is wel noodzakelijk. Het is natuurlijk fijn om veel vrijheid te hebben tijdens je wereldreis, maar het heeft geen zin om op een logistiek onlogische manier de wereld rond te reizen, vooral omdat dit je veel tijd en geld zal kosten. Enige planning is dus nodig om een handige route voor je wereldreis te bepalen. Het beste kun je bestemmingen wegstrepen die volledig uit de buurt van je andere bestemmingen liggen. Voor ons is bijvoorbeeld Fin del Mundo afgevallen omdat het reizen naar het uiterste puntje van Argentinië veel extra reistijd en geld zou kosten.

Weer

Bij het kiezen van de bestemmingen is het goed om rekening te houden met de seizoenen. In de zomer naar Zuid Afrika is niet aan te raden en New York is in hartje zomer wellicht iets te warm. Het is handig om tijdens je reis te proberen om met de seizoenen mee te reizen. Vermijd het regenseizoen in Australië en zorg dat je juist in juni in Tanzania bent om de migratie van the big five te zien.

Kosten

Geld is altijd een belangrijke factor voor het bepalen van de route van je wereldreis. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar net als voor de meeste reizigers is ook ons budget niet eindeloos en is het belangrijk om keuzes te maken tussen duurdere en goedkopere landen. Noord Amerika is een stuk duurder dan Thailand. Je kunt in Azië over het algemeen betaalbaar reizen en verblijven. Wil je meerdere werelddelen zien, dan is het aan te raden om ook goedkopere landen aan je reis toe te voegen.

Over de kosten van een wereldreis zullen we later nog een apart bericht schrijven. Kies je voor een wereldticket of koop je losse tickets? Slaap je in hotels, hostels of in een tent? En wat kost een goede reisverzekering en waar kun je die afsluiten?

Wij hopen dat dit bericht je op weg helpt en je nu beter in staat bent de route van je wereldreis te bepalen! Wij horen graag hoe jij het kiezen van de landen hebt aangepakt!

Ohja! Je kunt ook hulp vragen bij het bepalen van de juiste route. Wij hebben veel gehad aan Tom van Kilroy Amsterdam. Hij heeft ongelooflijk veel kennis en ervaring en heeft keer op keer onze vragen uitgebreid beantwoord.

Facebooktwitterpinterestmail

2 gedachtes over “Wereldreis route plannen

  • OurWanderlust zegt:

   Hi Kim,
   Momenteel zitten we in Kenia, wat onze derde bestemming is. Morgen vliegen we naar Dubai en erna door naar Thailand. Vanaf daar is alles nog mogelijk 🙂
   Groetjes,
   Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *