Wereld ticket of losse tickets?

Wereld ticket of losse tickets?

Reizen rond de wereld kan op verschillende manieren. Het vraagstuk waar veel reizigers tegenaan lopen is ‘Boek ik een wereld ticket of losse tickets?’. Een wereld ticket lijkt een goedkope oplossing maar geeft weinig flexibiliteit. Losse tickets geven je de ruimte om te gaan en staan waar en wanneer je wilt, maar zijn wat meer werk. Wij zijn op onderzoek gegaan. Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk dat je goed begrijpt waar je tussen kunt kiezen.

Wat is een wereld ticket?

Een wereld ticket is één ticket waarmee je naar verschillende landen op meerdere continenten kunt vliegen. Deze tickets zijn vaak voordeliger dan losse tickets kopen en de wereld ticket (ook wel RTW-ticket genaamd) is vaak een jaar geldig. Je legt wel van te voren je route vast, maar kunt daar voor een kleine bedrag nog wel tijdens de reis van afwijken.

Wereldreis Route bepalen

In een eerder bericht hebben we al tips gegeven hoe je de route van jouw wereldreis kunt bepalen. Op het moment dat je voor een wereld ticket wilt gaan is het goed om uit te zoeken of je met deze ticket wel naar al jouw bestemmingen kunt vliegen. Het kan namelijk zo zijn dat jouw ideale route niet precies zo beschikbaar is als jij hem in je hoofd hebt. Ga eerst op onderzoek en bepaal dan wat voor jou de beste keuze is. Misschien kies je ervoor om je route aan te passen of misschien besluit je om toch losse tickets te gaan boeken.

Reisorganisaties

Nadat wij onze route hadden bepaald zijn we zelf aan de slag gegaan en hebben we gekeken naar de world ticket planner van SkyTeam. Om heel eerlijk te zijn, kwamen wij er met deze tool niet zo goed uit. Hierna hebben we gekeken bij WTC travel. Zij hebben verschillende wereld tickets van basis tot zeer uitgebreide reizen voor de echte globetrotter. Na onze online zoektocht zijn we uitgekomen bij Kilroy, zij hebben een zeer groot assortiment van standaard wereldtickets, maar je kunt ook langskomen voor een maatwerk ticket. Dat laatste hebben wij gedaan en er ging een wereld voor ons open!

allianties

Wat wij niet wisten is dat je niet zomaar bij een reisorganisatie kunt aangeven waar je met je wereldticket allemaal heen wilt. Er zijn aardig wat punten waar je rekening mee moet houden. Zo boek je altijd een wereld ticket bij een alliantie.

Een alliantie is een groep vliegmaatschappijen die samenwerken. SkyTeam is bijvoorbeeld de alliantie waar KLM bij hoort, British Airways valt onder One World en Austrian Airlines zit in de Star Alliance groep. Er zijn ook maatschappijen die niet in een alliantie zitten zoals bijvoorbeeld Emirates.

Al deze allianties hebben hun eigen regels voor de wereld ticket. Van de een moet je minimaal beide grote oceanen oversteken en van de ander mag je maximaal  38.000 mijl vliegen. Het was flink wat uitzoekwerk om dit goed te laten passen met de reis die wij in ons hoofd hadden en de juiste alliantie te kiezen. Naast de bestemmingen die de ene alliantie wel en de andere niet kon aanbieden speelde natuurlijk ook de kosten van de tickets een grote rol.

kosten wereld ticket

De kosten van een wereld ticket is volledig afhankelijk van de bestemmingen die je kiest en de alliantie waar je mee vliegt. Je kunt de wereld overvliegen voor € 1.500,- maar het kan zomaar zijn dat je met jouw route op € 2.500,- of, zoals in ons geval, zelfs boven de € 3.000,- uitkomt. Dit lijkt natuurlijk erg veel maar als je bedenkt dat je misschien wel 14 vluchten voor die € 2.500,- hebt dan valt het toch mee.

Het heeft zeker zin om goed naar de allianties te kijken want de prijzen van wereld tickets van de verschillende allianties lagen in ons geval erg ver uit elkaar. Het verschil was bijna €1.400 per persoon!

 

Losse tickets

Naast het boeken van een wereld ticket is het natuurlijk ook mogelijk om losse tickets te boeken. Op veel reisblogs wordt dit afgeraden omdat het te duur en ingewikkeld zou zijn. Omdat onze reis niet in een wereld ticket binnen één alliantie te boeken was hebben wij er uiteindelijk voor gekozen om losse tickets te gaan boeken.

Naast het feit dat we nu de reis precies zo kunnen maken als we zelf willen heeft het ons vooral veel vrijheid gebracht. Mochten wij straks tijdens de reis het ergens enorm naar ons zin hebben, of wellicht toch een ander land willen bezoeken, dan hebben we de flexibiliteit om te blijven of te gaan waar we willen.

Uiteraard zijn we op zoek gegaan naar de kosten van losse tickets en dat viel ons erg mee. Wij kwamen voordeliger uit dan met de voor ons samengestelde (dure) wereld ticket. Wij hebben een kleine voorkeur voor vliegen met KLM. We vliegen vaak met deze maatschappij en zijn dus al tijden lid van hun spaarprogramma Flying blue. Hier doen ook de andere maatschappijen van de SkyTeam alliantie aan mee. Dit brengt ons op het laatste onderwerp waar wij Nederlanders gek op zijn: Sparen!

Spaarprogramma’s

Het is zeker de moeite waard om je te verdiepen in de verschillende spaarprogramma’s van de allianties en maatschappijen. Als je de hele wereld over gaat vliegen maak je veel mijlen en veel mijlen zijn veel punten! Met deze punten kun je bijvoorbeeld korting krijgen op volgende vluchten, inchecken via de fast lane of upgraden naar een betere stoel voor een lager tarief. Wij hebben ons inmiddels ingeschreven bij iedere alliantie en maatschappij waar we mee zullen vliegen, laat die punten maar komen en wie weet kunnen we met het geld dat we besparen nog wat langer op reis blijven!

 

Voor- en nadelen wereldticket of losse tickets

Wereldticket voordelen

 1. Betaalbaar de wereld rond reizen
 2. Zorgeloos op reis, je hoeft onderweg geen vluchten meer te regelen
 3. Je hebt altijd geldige uitreispapieren

wereldticket nadelen

 1. Je route ligt vast, kleine wijzigingen zijn tegen betaling mogelijk
 2. Niet vrij om te bepalen met welke maatschappij en waar je naartoe vliegt
 3. Je mag alleen van Oost naar West of van West naar Oost vliegen, niet kris kras over de wereld
 4. Wereld tickets hebben verschillende eisen waar je aan moet voldoen zoals bijvoorbeeld beide grote oceanen oversteken

 losse tickets voordelen

 1. Flexibiliteit, je kunt reizen waar en wanneer je wilt
 2. Je kunt met verschillende maatschappijen vliegen
 3. Je hebt de vrijheid om onbekendere bestemmingen te bezoeken die de wereld ticket routes niet in hun pakket hebben
 4. Spaar er op los en gebruik de gespaarde punten voor leuke extra’s onderweg

losse tickets nadelen

 1. Zijn in sommige gevallen duurder dan een wereld ticket
 2. Onderweg moet je nog tickets regelen
 3. Je hebt niet altijd geldige uitreispapieren

Het aller belangrijkste is dat je goed afweegt wat voor jou het beste is. Valt je route precies binnen de wereld ticket? Dan is dat de perfecte betaalbare optie voor jou. Wil je liever meer flexibiliteit en vind je het niet erg om onderweg je verdere reis te regelen dan kun je beter voor losse tickets gaan.

Wij wensen je veel succes met de keuze en horen graag hoe jij het aanpakt!

Facebooktwitterpinterestmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *