Roadtrip Oeganda

Roadtrip Oeganda

Een roadtrip maken door Oeganda is een geweldige manier om dit land te verkennen. Oeganda heeft ontzettend veel te bieden en staat bekend om haar prachtige flora en fauna. Oeganda wordt niet voor niets het groene hart van Afrika genoemd.

Gorilla’s en Chimpansees

Het meest bijzondere aan Oeganda is waarschijnlijk Bwindi Impenetrable Forest National Park. In dit natuurgebied leeft de helft van de wereldpopulatie van de beschermde berggorilla’s. Het is mogelijk om de gorilla’s te bezoeken. Elke dag worden er zo’n 64 permits uitgegeven waarmee je toegang krijgt tot het park. Met een gids verken je de jungle op zoek naar een familie gorilla’s. Eenmaal gevonden mag je een uur met deze fantastische dieren doorbrengen. De permits zijn niet goedkoop, circa $600 per persoon. Ondanks de prijs zijn de permits in het hoogseizoen snel uitverkocht, dus vraag deze minimaal drie maanden van te voren aan bij UWA (Uganda Wildlife Authority). Het is een unieke ervaring om de gorilla’s van zo dichtbij te kunnen bekijken!

Er leven natuurlijk nog veel meer soorten primaten in Oeganda zoals bijvoorbeeld de chimpansees. Naast de gorilla-trekking in Bwindi is de chimpansee-trekking in Kibale erg populair en zeker een aanrader. De permits voor deze tocht zijn ook verkrijgbaar bij de UWA en kosten circa $150 per persoon. Vergeet niet dat bij de permits ook de toegang voor de parken is inbegrepen. Deze is vaak ook $40 per persoon is.

Tips voor als je zelf een tocht gaat maken:
– Draag goede wandelschoenen
– Draag een lange broek en een shirt met lange mouwen; is het nog een beetje regenseizoen neem dan zeker een regenjas mee
– Stop je broek in je sokken, zodat je niet geprikt wordt door mieren
– Neem voldoende water en snacks mee voor onderweg
– Spray je goed in met Deet
– Draag een hoge factor zonnebescherming
– Neem een spons of borstel mee om na de tocht je schoenen mee schoon te maken

 

Natuurparken in Oeganda

In Oeganda zijn veel verschillende natuurparken. Ieder park heeft eigen unieke elementen.

Bwindi Impenetrable National Park is het bekendste park en heeft 120 verschillende diersoorten. Er leven 11 soorten primaten, waaronder de berg gorilla, en bijna 360 vogel soorten!

Lake Mburo National Park is het enige park in Zuid Oeganda waar je zebra’s en impala’s kunt vinden. In dit park wordt ook de hyena walk georganiseerd waarmee je op de vroege morgen op zoek gaat naar hyena’s.

Queen Elizabeth National Park is ook erg populair omdat het veel verschillende diersoorten heeft, zoals nijlpaarden, olifanten, leeuwen en luipaarden. Een echte aanrader is varen over het Kazinga kanaal. Op de oevers van dit kanaal leven veel nijlpaarden, waterbuffels en krokodillen.

Kibale Forest National Park heeft naast de chimpansees nog 12 primaat soorten.

Het is niet echt een park maar als je reist van Kampala richting Mburo Lake National Park dan rijd je over de evenaar. Op dit punt zit de Child Aid Equator Cafe waar je lekker kunt lunchen, of zoals de borden zeggen ‘nice coffee and delicious muffins’ kunt eten.  Daarbij gaat alle winst ook nog eens naar het goede doel.

Een ander leuk feitje is dat de oorsprong of het begin van de Nijl zich in Oost Oeganda bevindt. Het is naar verluid erg commercieel geworden en een beetje een tourist-trap.

 

Overnachten in Oeganda

Oeganda heeft verschillende opties om te overnachten. Er bestaan super luxe lodges die voorzien zijn van alle gemakken en erg prijzig zijn. Je kunt er ook voor kiezen om back to basic te gaan en te kamperen in de wildernis. Gelukkig is er ook een aantal comfortabele plekken om te slapen die niet te luxe (en duur) zijn. Ook daar valt de stroom wel eens weg en zijn er dingen kapot, maar dat is ook wel weer de charme, ‘this is Africa’.

 

Vervoer in Oeganda

Reizen door Oeganda kan op verschillende manieren. Je kunt een groepsreis boeken waarbij alles al is geregeld of je kunt zelf een auto huren en op pad gaan. Wij hebben ervoor gekozen om niet met een groep mee te reizen omdat wij er erg van houden om zelf te kunnen bepalen wanneer we dingen ondernemen. Aangezien dit onze eerste keer in Oeganda was hebben we er wel voor gekozen om van te voren een self-drive reis te boeken. Dit geeft de vrijheid van zelf rijden maar zorgt ook voor een beetje zekerheid dat we op fijne plekken overnachten en dat onze permits voor ons geregeld zijn. Wij hebben onze reis geboekt via Roadtrip Uganda, een Nederlands bedrijf dat self-drive reizen organiseert in Oeganda.

Zelf rijden in Oeganda is een avontuur! De grote hoofdwegen zijn prima en er zijn voldoende tankstations en kleine dorpen om water en eten te kopen. Maar er zijn ook veel wegen die de coureur in je naar boven brengt. Het zijn smalle bergwegen langs diepe ravijnen en kunnen enorm veel diepe kuilen hebben. Ook het gedrag van de bestuurders is erg anders dan in Nederland. In Oeganda gaat men gewoon, of het nu kan of niet. Zeker in Kampala moet je extra opletten omdat het verkeer van alle kanten lijkt te komen. Eenmaal buiten de stad is het een stuk rustiger en is het verkeer beter voorspelbaar. Wat verder nog wel even wennen is, is dat het stuur aan de rechterkant zit en je dus  aan de linkerkant van de weg rijdt.

Tips voor een self-drive vakantie in Oeganda:
– Neem toiletpapier en desinfecterende gel mee, de toiletten zijn vaak erg vies dus plassen langs de weg is vaak een betere optie
– Vertrouw niet te veel op je navigatie maar gebruik een kaart
– Kies liever een langere route over een goede weg dan een korte route over een zandweg
– Verwacht het onverwachte! Er rennen koeien over de snelweg, mensen steken over en auto’s halen in wanneer het niet kan, wees alert!

 

Veiligheid in Oeganda

Oeganda is relatief veilig land. In het noordoostelijke grensgebied kan het onrustig zijn en net als in andere Afrikaanse landen zijn er de nodige berovingen. Met gezond verstand kom je een heel eind. Vermijd grote groepen mensen, rijd niet in het donker (met name omdat er nauwelijks  straatverlichting is) en leg niet je nieuwe iPhone of gouden horloge in het zicht.

 

Vaccinatie en Visum Oeganda

Om Oeganda binnen te komen heb je een visum nodig. Deze kun je van te voren door een visumbureau laten regelen, maar je kunt het ook erg eenvoudig op het vliegveld halen. Een visum kost $50 per persoon.

Voordat je naar Oeganda gaat moet je wel even langs de GGD om je te laten adviseren over de verschillende vaccinaties die je nodig hebt. Laat je in ieder geval inenten tegen DTP, Hepatitis A en Gele koorts.  Verder heb je een cholera stempel nodig, deze krijg je van de GGD, en moet je pillen slikken tegen Malaria. Malarone is hiervoor aan te raden omdat dit middel de minste bijwerkingen heeft.

 

Kosten reis Oeganda

Net als andere Oost-Afrikaanse landen als Kenia en Tanzania, is ook Oeganda niet goedkoop. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn extreem luxe lodges en hotels die $350 per nacht kosten en er zijn plekken waar je in een simpele tent kunt overnachten voor $10 per nacht. Je kunt een chauffeur vragen je rond te rijden, zelf rijden of het (niet altijd veiligere) openbaar vervoer gebruiken en je kunt ervoor kiezen om niet alle parken te bezoeken. Maar het beste kun je rekening houden met een duurdere reis en genieten van al het moois dat Oeganda te bieden heeft. Bezoek de gorilla’s of de chimpansees, doe een game drive in één of meer parken,  vaar op een van de meren en geniet!

Facebooktwitterpinterestmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *